BON DIA!

Captura de pantalla 2016-01-31 a la(s) 13.41.19

 • Què heu vist?
 • Què significa?
 • Què en penseu?

M’he despertat pensant en el “Bon dia” de l’Ins Les Vinyes del qual parlava ahir en Boris Mir i tot prenent-me el cafè he començat a fer repàs de la jornada de Rosa Sensat sobre #treballperprojectes i he acabat fent un bon dia personal amb la calma del matí i la il·lusió d’ahir.

 • Què hem vist?

Un reguitzell de realitats innovadores. Tastets d’algunes de les respostes educatives que han donat a l’Institut-Escola Les Vinyes,  al Moisés Broggi i a Quatre Cantons per vestir les seves necessitats, els seus contextos i els seus ciutadans.

Hem vist de la mà d’en Boris Mir que per canviar coses cal actuar en 3D: sobre la part emocional, la part racional i sobre el context. Cal fer equip, conèixer i cuidar la gent amb la qual treballes. Cal planificar i organitzar amb excel·lència. Cal acceptar la resistència als canvis com a part vital del mateix procés de canvi, ens ajuda a revisar allò que volem fer i a regular-nos. I cal actuar sobre el context, adaptar els espais, els recursos que tenim a allò que volem aconseguir. I si ens hem de carregar pissarres verdes, ho fem!

Hem vist que millorar no és innovar. Que potser cal innovar menys i discutir més i més sovint sobre què volem aconseguir, a on volem anar, què estem fent, per què ho fem així, què podem canviar, de quines maneres ho podríem fer…

Hem vist alumnes compromesos perquè estan envoltats de docents compromesos. Hem vist alumnes autònoms perquè els profes han cedit control.

Hem vist el fascinant procés de transformació de l’Institut Moisès Broggi. Hem vist que es poden visitar museus però millor si es col·labora amb ells. Hem vist de la mà de la Fanny la passió, el rigor i l’excel·lència del projecte ExpresART. Els retrats i les cadires dels alumnes m’han enamorat!!

Hem vist de la mà d’en Jordi Calvet que l’organització dels Centres ha d’estar al servei del seu propòsit educatiu. I que a Quatre cantons els horaris no són secrets d’estat, els pugen a la pàgina web.

Hem vist equips docents que aporten idees, pateixen, gaudeixen junts i fan camí. Hem vist que l’entorn té un potencial educatiu brutal i que les famílies tenen un paper actiu i transformador.

Hem vist clarament de la mà d’en Sergi que és possible deixar de ser ós formiguer i passar-te a llop, però que hem de fer llopada. En solitari només retornarem a la fase ós!

Hem vist que matèries i competències fan un bon equip i que podem simplificar-nos la vida, com en Joan Miró. Una cosa me lleva a la otra… #Keepitsimple

Hem vist que tenim un currículum subversiu que si el treballem plegats i coordinats amb els altres profes, serà realment transformador.

Hem vist que hi ha frases que hauríem d’emmarcar a la sala de profes de tots els centres!

“Sergi, això nostre no va d’ells contra tu, sinó d’ells i tu contra la ignorància” Boris Mir

“La preocupació principal de tot el que fem a la nostra escola és crear necessitat d’aprenentatge” Jordi Musons

“Tot coneixement que l’home sap és resultat de la resolució d’un problema” Ghershon Harel

 • Què significa?

Que el títol de Jornada és real. La innovació està sent possible i està sent necessària!

 • Què en penseu?

Penso que hem fer una sessió de reflexió, balanç i projecció en els nostres Centres. L’Institut Marta Mata enguany fa 10 anys de vida! Motiu d’agraïment! Agraïment a totes les persones que ho han fet possible i ho segueixen fent cada dia. Un equip imperfecte i alhora fantàstic. Ens complementem. I doncs, què us sembla si fem una jornada de reflexió i projecció: D’on venim? On hem arribat? On som ara? A on volem anar? Què volem aconseguir? Què estem fent? De quines maneres podem millorar?

Penso que vull fer més turisme pedagògic. Dissabte 9 d’abril tenim una cita. Una segona visita a l’INS Les Vinyes, a la seva jornada de portes obertes per a profes. I així seguirem fent la ruta pels “Instituts rumberos”, com diu en Sergi, perquè volem aprendre de la realitat.

Penso que ahir tots vam sortir reptats, amb el cor calent i la part emocional a tope. Demà, caldrà seguir arromangats, mantenir el cor calent, el cap fred i els peus a terra. I seguir caminant.

 

Anuncis

2 responses to “BON DIA!

 1. Hola Azahara!
  Gràcies per aquest “Bon dia”!
  I per la teva aportació a la jornada, naturalment.
  La propera comencem per vosaltres i els més grans ens ho mirem des de la primera fila. 🙂
  Boris

 2. Moltes gràcies Boris!!! Tot un honor venint de tu! La propera m’estimo més seguir a primera fila 🙂 Sempre és un plaer escoltar el que feu a les Vinyes. Sou referent i inspiració!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s